Veelgestelde Vragen over Lavalampen

Alle lavalampen

 • Kan ik vervangende onderdelen voor mijn Mathmos lavalamp kopen?

  Jazeker. Mathmos lavalampen zijn ontworpen om lang mee te gaan en indien mogelijk afval te verminderen. U kunt vervangende onderdelen voor lavalampen zoals lampenbasesflessen en andere kleine extra's hier vinden.

 • Wat zijn de verschillen in kwaliteit tussen een Mathmos lavalamp en andere lavalampen?

  Mathmos produceert al sinds 1963 lavalampen van hoge kwaliteit in Groot-Brittannië en biedt een uitgebreid assortiment reserveonderdelen aan. Onze unieke lavaformule zorgt voor een superieure stroom, langere levensduur, helderdere vloeistof, en de meest levendige kleuren. Wij werken volgens de hoogste bouw- en veiligheidsnormen en worden door verschillende onafhankelijke instanties gecontroleerd.

 • Waarom zie ik een metalen spiraal in mijn lavalampfles?

  De metalen spiraal is een belangrijk onderdeel van elke lavalamp. Deze zou zich op de bodem van de fles moeten bevinden. Als deze losraakt, laat de lavalamp dan nog maximaal zes uur branden. Het kan nodig zijn dit proces te herhalen.

 • De vervangende fles, die ik heb besteld, past niet op mijn lamp. Kan ik deze ruilen?

  Neem hier contact op met de klantenservice van Mathmos.

 • Waarom heeft mijn lavalamp vreemde stalagmietvormen gemaakt?

  Dit is hoe een lavalamp werkt. Deze stalagmietvormen zijn het beginstadium van het opwarmingsproces. Laat de lavalamp langer branden en dan zullen deze gaan smelten. Er zullen daarna bewegende lavavormen ontstaan.

 • Waarom ziet de kleur van mijn lavalamp er anders uit dan op de foto?

  Mathmos lavalampflessen worden met de hand gemaakt, dus er kunnen kleine kleurvariaties ontstaan. De verschijning van de kleuren kan ook variëren onder verschillende lichtomstandigheden. Onze foto’s van de producten worden meestal in een lichtere omgeving genomen. Lees hier in onze blog meer over hoe verlichting lavalampen kan beïnvloeden.

 • Wat doet Mathmos aan de geleidelijke afschaffing van halogeenlampen?

  Maakt u zich geen zorgen. Terwijl sommige halogeenlampen voor verlichtingsdoeleinden geleidelijk worden afgeschaft, gebruikt Mathmos halogeenlampen die aan de voorschriften voldoen om de lavalampen te verwarmen en te verlichten. Wij hebben ook alternatieve manieren om onze iconische lampen van aandrijving te voorzien, mochten er in de toekomst nog wijzigingen in de regelgeving komen. Wij zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat onze lavalampen niet op de vuilnisbelt belanden en er zullen doorlopend reserveonderdelen beschikbaar zijn.

 • Wat is de levensduur van een fles of lamp van Mathmos?

  De flessen van de Mathmos lavalamp gaan ongeveer 2.000 uur mee. De levensduur van de lampen kan variëren naargelang het gebruik, aangezien halogeenlampen zeer kwetsbaar zijn. Vervangende lampen en flessen zijn hier te koop op onze website.

 • Hoe lang kan ik mijn lamp aan laten staan?

  De meeste lavalampen kunnen maximaal zes uur achter elkaar worden gebruikt. Voor de kaarslavalampen geldt maximaal vier uur en voor de Saturn giga-lavalamp maximaal 12 uur.

 • Waar staat het Mathmos-merk op mijn lavalamp?

  Dit zal per model verschillen. Het Mathmos-logo staat op de voet, de kap of op het label aan de kabel. In de meeste gevallen zal het op de fles geëtst zijn.

 • Waarom heeft mijn lavalamp spikkels en bubbels in het glas?

  Mathmos lavalampflessen worden vervaardigd in een van de meest hoogwaardige, geautomatiseerde flesfabrieken in Groot-Brittannië. Kleine belletjes in het glas vormen een normaal onderdeel van het fabricageproces en zijn geen fout.

 • Waarom zit er in mijn lavalampfles bovenin één grote bel die niet beweegt?

  De lavalamp is oververhit. Hij kan te lang aan hebben gestaan (meer dan 6 uur). Het kan ook zijn dat hij op een ongeschikte plaats staat, bijvoorbeeld in de buurt van een verwarming of een raam. Zet de lamp dan uit en laat hem afkoelen. Zet uw lavalamp daarna op een geschikte plaats tussen 20 en 24 graden.

 • Kunnen Mathmos lavalampen en reserveonderdelen in de VS of Canada worden geleverd?

  Op dit moment niet, maar schrijf u hier in voor onze VS-nieuwsbrief om te vernemen wanneer dit mogelijk wordt.

 • Waarom is de fles van mijn lavalamp troebel?

  Lavalampen kunnen om twee redenen troebel worden: ofwel ze zijn geschud of verplaatst terwijl ze heet waren, ofwel de fles heeft het einde van zijn levensduur bereikt (na ongeveer 2.000 uur). Dit is vaak onherstelbaar. Kijk of de situatie verbetert nadat u de lavalamp nog een paar keer heeft aan laten staan. Als de fles niet helderder wordt, kunt u hier een vervangende fles voor uw lavalamp kopen.

 • Waarom is de vloeistof in mijn fles lichter geworden?

  Na verloop van tijd zal de kleurstof in de lava vervagen, vooral als deze in direct zonlicht is geplaatst. Neem hier contact op met onze klantenservice als uw lamp nog onder de garantie valt en de instructies zijn opgevolgd. U kunt hier een nieuwe fles kopen als uw lavalamp niet langer onder de garantie valt.

 • Heeft u nog meer fleskleuren in uw assortiment, dan die op uw website worden getoond?

  Mathmos heeft een enorm aantal lavakleuren gefabriceerd in zijn lange geschiedenis, maar helaas is het niet mogelijk om iedere kleur op voorraad te houden. Wij vragen u dan ook om uit ons huidige assortimenteen keuze te maken. Wij kunnen helaas geen continue navulservice op maat aanbieden. U kunt zich echter wel inschrijven voor onze nieuwsbrief en onze social mediakanalen volgen, om op de hoogte te blijven van onze speciale aanbiedingen.

 • Kan ik nieuwe vloeistof voor mijn lamp kopen, of biedt u navullingen op maat aan?

  Wij bieden geen navullingen voor lavalampen aan. Lavalampflessen zijn verzegeld en er mag om veiligheidsredenen niet mee geknoeid worden. Probeer de vloeistof dan ook niet bij te vullen, anders vervalt de garantie, en dit kan leiden tot overvulling en een verhoogde druk op het glas omdat de vloeistof dan uitzet. Wij verkopen de vloeistoffen niet afzonderlijk, maar u kunt hier een nieuwe fles met de professioneel gevulde inhoud op onze website kopen.

 • Waarom zijn er bellen in de lava te zien?

  Kleine belletjes in de lava zijn normaal, vooral als u de lamp net heeft ontvangen. Na verloop van tijd zullen deze belletjes verminderen.

 • Waarom blijft er was aan de zijkant van de fles vastzitten?

  Probeer eerst de lavalamp een paar keer te gebruiken en controleer de was; deze zou zich bij de rest van de inhoud moeten voegen. Neem hier contact op met onze klantenservice als dit niet gebeurt en onze instructies zijn opgevolgd. Koop hier een nieuwe fles als uw lavalamp niet meer onder de garantie valt.

 • Waarom zie ik een vreemd voorwerp in mijn nieuwe lavalampfles?

  Er zou niets anders in de fles moeten zitten behalve lava, vloeistof en een metalen spiraal. Soms kunt u donkere spikkels in de lava zien als die stroomt. Aangezien elke partij flessen afzonderlijk wordt vervaardigd, kunnen soms verschillende hoeveelheden kleurstofdeeltjes in de lava worden waargenomen. Deze zullen vaak na verloop van tijd gaan vervagen en dit wordt dus niet als een defect beschouwd. Neem hier contact op met onze klantenservice als u iets anders in uw fles ziet.

 • Hoe moet ik mijn lavalamp recyclen aan het einde van zijn levensduur? (Behalve de Saturn)

  Waarom koopt u eigenlijk geen vervangingsonderdelen? U vindt hier op onze website de reserveonderdelen voor de meeste modellen lavalampen van Mathmos vanaf de jaren 60 tot heden. Indien u het apparaat moet recyclen, breng het dan naar het dichtstbijzijnde recyclingcentrum, dat gespecialiseerd is in het recyclen van elektrisch afval.

 • Is de formule van Mathmos lavalampen veranderd?

  De formulering is sinds de jaren 60 verbeterd, waardoor onze lampen minder snel vertroebelen in de hitte of bevriezen in de kou. Wij hebben deze formule echter al vele jaren niet meer gewijzigd.

 • Waarom stroomt mijn lavalampfles niet of maakt hij geen lavavormen?

  Controleer of uw lamp werkt en het juiste wattage heeft.Controleer of u de lamp uit de buurt van tocht, airconditioning of een raam hebt geplaatst. Probeer de lamp op een andere plaats in de kamer uit.Zorg ervoor dat de temperatuur in de kamer minstens 20 graden Celsius is.De lamp zal de eerste paar keer langer nodig hebben om op te warmen; laat de lamp iedere keer 4-6 uur branden.Indien u een oudere lampbasis heeft, controleer dan of de juiste lichtbron is gemonteerd. Bekijk hier het gedeelte over mogelijke lampen.Controleer of er een spiraal op de bodem van de fles ligt.
 • Hoe reinig ik mijn lavalamp?

  De fles dient te worden gereinigd met een glasreiniger en een doek. De basis en de kap zijn van aluminium of zink (afhankelijk van de lamp die u bezit). Gebruik hiervoor alleen aanbevolen producten. Gebruik in geval van twijfel voor de reiniging gewoon een zachte doek. Dus in ieder geval geen schurende schoonmaakmiddelen gebruiken, omdat die het product onherstelbaar kunnen beschadigen.

 • Mijn lavalamp is defect, wat kan ik doen?

  Lees eerst deze FAQ door om te zien of uw vraag wordt beantwoord. Zo niet, dan bieden wij één jaar garantie op al onze producten en twee jaar bij rechtstreekse aankoop via onze websites. Als uw lamp binnen de garantieperiode valt, neem dan contact op met onze klantenservice. Lees hiervoor onze Richtlijnen voor het retourneren van defecte producten.

 • Kan ik een nieuwe schroefdop kopen voor mijn lavalampfles?

  Mathmos lavalampflessen zijn verzegeld en daarom verkopen wij de schroefdop niet apart, maar u kunt hier wel een nieuwe gevulde Mathmos fles kopen. 

 • Mijn lavalamp is op de grond gebroken. Hoe kan ik dit schoonmaken?

  Verwijder zoveel mogelijk van de vloeistof en lava van de vloer. Gebruik vervolgens de aanbevolen reinigingsmethode voor het verwijderen gekleurd water en was voor uw specifieke vloer.

 • Hoe oud is mijn lavalamp?

  Er zijn veel kleine wijzigingen in de vervaardiging van Mathmos lavalampen aangebracht gedurende onze lange productiegeschiedenis. Helaas kunnen we de lavalampen niet voorzien van een datum. Om uw zoektocht te starten, kunt u een van de gespecialiseerde websites bezoeken, zoals www.flowoflava.com.

 • Levert u vervangende lampfittingen voor mijn basis?

  Vanwege de elektrische veiligheidsvoorschriften kunnen wij de lampfittingen niet afzonderlijk leveren. Volledig gemonteerde bases zijn hier verkrijgbaar in ons gedeelte voor reserveonderdelen.

De originele lavalamp uit de jaren 60

Terug ▲
 • Hoe monteer ik mijn halogeenlamp?

  Halogeenlampen zijn erg kwetsbaar. Instructies voor uw lamp vindt u hier.

 • Hoelang duurt het voordat mijn lavalamp is opgewarmd?

  De meeste lavalampen zouden binnen een uur tot anderhalf uur na het inschakelen moeten gaan werken. Eerst zullen ze stalagmieten vormen en daarna ontstaan de stromende lavavormen. Houd er rekening mee dat het opwarmingsproces bij nieuwe flessen langer kan duren (tot 3 uur), maar dit proces zal nadat u hem een paar keer hebt gebruikt, sneller gaan verlopen.

 • Kan ik lampen met een bajonetsluiting voor mijn Astro lavalamp uit de jaren 60 kopen?

  Jazeker. Wij hebben deze speciaal laten maken om er zeker van te zijn dat u van onze lavalampen uit de jaren 60 kunt blijven genieten; zie hier.

 • Waarom staat mijn fles niet rechtop in de basis?

  Mathmos-flessen worden geleverd met een lip, die rond de bodem van de fles loopt, om ervoor te zorgen dat ze rechtop in de basis staan. Wanneer de fles op een basis wordt geplaatst, moet deze goed passen, hoewel de fles daarbij nog steeds van de ene kant naar de andere kan worden bewogen en er een spleet zichtbaar kan zijn. In de loop der tijd zijn er veel variaties geweest op de afmeting van flessen en bases, waardoor het bij sommige oudere producten mogelijk is dat een nieuwe fles niet in de basis past. Neem hiervoor dan contact op met onze klantenservice als uw fles niet goed op de basis past.

 • Waarom brandt mijn lavalamp niet?

  Controleer of uw lamp werkt. U kunt hier een nieuwe lamp kopen. Of controleer de integriteit van de zekering in de stekker.

 • Waarom is er een kleine spleet tussen de basis en de fles te zien?

  Bij sommige lampen is er een spleet tussen de basis en de fles te zien, maar dit is normaal.

Kaarsassortiment

Terug ▲
 • Hoelang duurt het voordat mijn kaarslavalamp is opgewarmd?

  Kaarslavalampen zouden binnen twintig minuten na het aansteken moeten beginnen te stromen. Eerst zullen ze stalagmieten vormen en daarna ontstaan de stromende lavavormen. Houd er rekening mee dat het opwarmingsproces bij nieuwe flessen langer kan duren, maar dit proces zal nadat u hem een paar keer hebt gebruikt, sneller gaan verlopen.

 • Welke theelichtjes moet ik gebruiken voor mijn Fireflow/Pod?

  De grotere theelichtjes met een hoogte van 15 mm werken het beste. Theelichtjes kunnen verschillen in vlamhoogte, verwarmingsvermogen en lontlengte. Als u een lager theelichtje heeft, dan kunt u proberen om hem hoger te plaatsen door er een munt onder te leggen.

 • Werken kaarslavalampen ook buiten?

  Jazeker. Zoals bij elk onbeschermd kaarslicht, heeft u hiervoor een windstille locatie nodig.

 • Welke extra veiligheidsmaatregelen moet ik nemen bij het gebruik van een kaarslavalamp?

  Ten eerste, lees de instructies zorgvuldig. Volg de aandachtspunten die betrekking hebben op alle theelichtjes.

  NIET DOEN: onbeheerd achterlaten; aan laten wanneer u gaat slapen; water gebruiken om de vlam te doven; afval (zoals een deel van een lucifer) in het theelichtje achterlaten; in de buurt van iets brandbaars plaatsen; aanraken of verplaatsen wanneer het brandt; in de buurt van tocht, ventilatieopeningen, kinderen of huisdieren plaatsen.

 • Waarom staat mijn fles niet rechtop in de basis?

  Wanneer de fles op een basis wordt geplaatst, moet deze goed passen, hoewel de fles daarbij nog steeds van de ene kant naar de andere kan worden bewogen en er een spleet zichtbaar kan zijn.


Alle leeftijden

Terug ▲
 • Hoe monteer ik mijn Neo-halogeenlamp?

  Zodra uw product volledig is afgekoeld, kunt u met de bijgeleverde inbussleutel de achterste schroef losdraaien en verwijderen (bewaar deze onderdelen zorgvuldig). Pak de fles en het armstuk voorzichtig vast en til en verwijder ze van de basis. Haal daarna het armstuk van de fles af. Installeer alleen het juiste type lamp, zoals aangegeven op de label bij de basis. Duw de lamp voorzichtig in de fitting. Nadat u de lamp heeft vervangen, volgt u de hierboven gegeven instructies in omgekeerde volgorde op om uw lamp weer in elkaar te zetten.

 • Hoelang duurt het voordat mijn lavalamp is opgewarmd?

  De meeste lavalampen zouden binnen een uur tot anderhalf uur nadat ze zijn aangezet, moeten beginnen te werken. Eerst zullen ze stalagmieten vormen en daarna ontstaan de stromende lavavormen. Houd er rekening mee dat het opwarmingsproces bij nieuwe flessen langer kan duren (tot 3 uur), maar dit proces zal nadat u hem een paar keer heeft gebruikt, sneller gaan verlopen.

 • Zijn Mathmos lavalampen geschikt voor kinderen?

  De enige geschikte lavalampen voor kinderen is de Mathmos Neo tafelserie. De Neo lavalamp is speciaal ontwikkeld voor kinderen, en ziet er niet alleen stijlvol uit, maar is ook breukvast, heeft bevestigingspunten, wordt niet te heet en is tot een veilig geheel in elkaar geschroefd. De lamp heeft ook alle strenge veiligheidscontroles doorstaan die nodig zijn om als kindveilig te worden geclassificeerd, iets waarvoor geen enkele andere lavalamp in het Verenigd Koninkrijk een classificatie heeft ontvangen. Wij raden wel aan om alle andere lavalampen buiten het bereik van kinderen onder de 14 jaar te plaatsen.

 • Waarom komt Neo in aanmerking voor een certificaat voor alle leeftijden, in tegenstelling tot andere lavalampen?

  Om dit te bereiken moet het product aan een streng criterium voldoen. Zo mag de lamp bijvoorbeeld niet bereikbaar zijn zonder gereedschap, moet hij op laagspanning werken (geen netspanning), zeer stabiel zijn, voorzien zijn van glas met een breukvaste coating waarbij de fles op de basis is bevestigd, en de lamp mag bovendien niet te heet worden.

 • Kan ik de Neo-flessen gebruiken in mijn Telstar of Astro Baby lavalampen?

  Nee. Neo heeft een unieke formulering die verschilt van andere flessen. Deze zou oververhit kunnen raken bij gebruik met andere modellen. Astro Baby- en Telstar-flessen zullen daarentegen langzaam of helemaal niet werken als ze met de Neo worden gebruikt.

 • Neo's fles ziet er een beetje anders uit dan de andere lavalampflessen van Mathmos; waarom is dat?

  De fles heeft een breukbestendige coating om het glas bijeen te houden, mocht hij onverhoopt vallen. U kunt dan eventueel hier een vervangende fles kopen.

 • Ik ben de schroef kwijt die mijn Neo bij elkaar houdt. Wat moet ik doen?

  Vervangende schroeven en inbussleutels kunnen hier voor de Neo lavalamp worden gekocht.

 • Kan ik mijn Neo-fles eenvoudig verwisselen als dat nodig is?

  Zodra uw product volledig is afgekoeld, kunt u met de bijgeleverde inbussleutel de achterste schroef losdraaien en verwijderen (bewaar deze onderdelen zorgvuldig). Pak de fles en het armstuk voorzichtig vast en til en verwijder ze van de basis. Haal voorzichtig het armstuk van de fles af. Vervolg dit proces omgekeerd om de nieuwe fles te installeren. Vervangingsflessen voor de Neo lavalamp kunnen hier worden gekocht.

 • Waarom brandt mijn Neo lavalamp niet?

  Controleer of uw lamp werkt. U kunt hier een nieuwe lamp kopen. Of controleer de integriteit van uw voedingsunit (van de stekker naar de lavalamp). Vervangende voedingsunits kunnen hier worden gekocht.

 • Waarom is er een kleine spleet tussen de basis en de fles te zien?

  Bij sommige lampen is er een spleet tussen de basis en de fles te zien, maar dit is normaal.

 • Ik vind het moeilijk om mijn Neo in elkaar te zetten.

  Het is belangrijk dat u de kap en het achterste armstuk boven op de fles monteert voordat u deze op de basis plaatst. Zie het Instructie-gedeelte op deze website voor gedetailleerde montage-richtlijnen op de desbetreffende productpagina.

 • Er is een kleine lichte spleet te zien aan de achterkant tussen de onderdelen van de Neo. Is dit normaal?

  Ja. Dit is normaal.

 • De schroef waarmee mijn Neo in elkaar zit, steekt een beetje uit. Is dit normaal?

  Jazeker. Ze variëren een beetje, dus dit kan normaal zijn.

 • Is het mogelijk om mijn Neo Wall lavalamp rechtstreeks op het lichtnet aan te sluiten zonder de bijgeleverde voedingsunit?

  De Neo Wall mag NOOIT op deze manier worden geïnstalleerd. De Neo Wall lavalamp is een product met laagspanning (klasse III) product en moet op de bijgeleverde voedingsunit worden aangesloten om veilig en correct te functioneren.

 • Waarom gaat mijn Neo lavalamp niet onmiddellijk aan?

  Een lichte vertraging voordat de lamp gaat branden is normaal bij halogeenlampen. Dit wordt dus niet als een defect gezien.

Telstar

Terug ▲
 • Hoe monteer ik mijn halogeenlamp?

  Halogeenlampen zijn zeer kwetsbaar; de instructies voor uw lamp vindt u hier.

 • Hoelang duurt het voordat mijn lavalamp is opgewarmd?

  De meeste lavalampen zouden binnen een uur tot anderhalf uur na het inschakelen moeten gaan werken. Eerst zullen ze stalagmieten vormen en daarna ontstaan de stromende lavavormen. Houd er rekening mee dat het opwarmingsproces bij nieuwe flessen langer kan duren (tot 3 uur), maar dit proces zal nadat u hem een paar keer heeft gebruikt, sneller gaan verlopen.

 • Ik ben de rubberen beschermdoppen onder de voet van mijn Telstar verloren. Wat kan ik doen?

  U kunt een set beschermdoppen voor uw Telstar in ons gedeelte voor reserveonderdelen hier kopen.

 • Waarom brandt mijn lavalamp niet?

  Controleer of uw lamp werkt. U kunt hier een nieuwe lamp kopen. Of controleer de integriteit van de zekering in de stekker.

 • Waarom is er een kleine spleet tussen de basis en de fles te zien?

  Bij sommige lampen is er een spleet tussen de basis en de fles te zien, maar dit is normaal.

 • Waarom staat mijn fles niet rechtop in de basis?

  Mathmos-flessen hebben een lip, die rond de bodem van de fles loopt, om ervoor te zorgen dat ze rechtop in de basis staan. De fles moet goed passen, hoewel hij daarbij nog steeds van de ene kant naar de andere kan worden bewogen en er een spleet zichtbaar kan zijn. In de loop der tijd zijn er veel variaties geweest op de afmeting van flessen en bases, waardoor het bij sommige oudere producten mogelijk is dat een nieuwe fles niet in de basis past. Neem hiervoor dan contact op met onze klantenservice als uw fles niet goed op de basis past.

 • Hoe monteer ik mijn halogeenlamp?

  Kontroller først, at produktet er taget ud af stikkontakten og kølet af. Fjern varmeskjoldet af glas. Ved første øjekast kan det se ud, som om pæren er for lang, men bare rolig, holderen til pæren har fjedre. Sæt den ene ende af pæren på den ene pind, og tryk forsigtigt. Den anden ende af pæren kan derefter placeres på den modstående pind. Sæt til sidst glasskjoldet på igen.

 • Hoelang duurt het voordat mijn iO lavalamp is opgewarmd?

  De iO giga-lavalamp zou binnen twee tot twee en een half uur na het inschakelen moeten gaan werken. Eerst zal hij stalagmieten vormen en daarna ontstaan de stromende lavavormen. Houd er rekening mee dat het opwarmingsproces bij nieuwe flessen langer kan duren (tot 3 uur), maar dit proces zal nadat u hem een paar keer heeft gebruikt, sneller gaan verlopen.


  Indien uw grote lavalamp gedurende deze tijd niet opwarmt, zorg er dan voor dat de kamertemperatuur minstens 20 graden Celsius bedraagt. Lavalampen moeten ook uit de buurt van tocht of airconditioning worden geplaatst.

 • Ik heb het iO-glasschild gebroken, heeft u hier een vervanging voor?

  Jazeker. Mathmos lavalampen hebben een duurzaam ontwerp. U kunt de vervangingsonderdelen hier kopen.

 • Werkt een Lunar-fles op mijn iO?

  Jazeker. De iO en de Lunar lavalampen gebruiken namelijk dezelfde fles. Ze zijn dus onderling verwisselbaar.

 • Wordt er een dimmer bij de iO geleverd?

  De iO werkt het beste bij een omgevingstemperatuur tussen 20 en 25 graden Celsius. Onder deze omstandigheden zal een dimmer niet nodig zijn. 

  Soms, wanneer de omgevingstemperatuur hoger is, kan het beter zijn om het product met een gedimde lamp te laten werken. Insteekdimmers, geschikt voor halogeenlampen, zijn eenvoudig verkrijgbaar en kunnen met de iO lavalamp worden gebruikt.

 • Hoe plaats ik mijn iO-kap op de juiste manier?

  Zorg ervoor dat de kap met de juiste kant naar voren is geplaatst. De twee armen moeten op één lijn liggen met de gleuven in de kap voordat u ze voorzichtig naar beneden drukt. Forceer de kap niet, want dit kan uw product beschadigen. Bekijk onze montage-video hier.

 • Moet ik het glazen warmteschild in mijn iO lavalamp plaatsen?

  Jazeker. Dit is een belangrijk veiligheidsonderdeel van het product.

 • Heb ik de warmte-ring voor mijn iO lavalamp nodig?

  Jazeker. Dit is een essentieel onderdeel van het verwarmingssysteem voor de lava.

 • Hoeveel weegt de iO lavalamp?

  De iO lavalamp weegt 9,9 kilogram.

 • Hoe groot is de iO lavalamp?

  De iO lavalamp is 78 cm hoog en heeft een diameter van 24 cm.

 • Waarom brandt mijn iO lavalamp niet?

  Controleer of uw lamp werkt. U kunt hier een nieuwe lamp kopen.

 • Ik ben de schroef kwijt die mijn iO bij elkaar houdt. Kunt u helpen?

  U kunt een standaard inbusschroef van de juiste maat (M4 x 8mm) hiervoor gebruiken. U kunt deze eventueel hier als reserveonderdeel bestellen.

 • De schroeven waarmee mijn iO in elkaar zit, steken een beetje uit. Is dit normaal?

  Jazeker. Ze variëren een beetje, dus dit kan normaal zijn.

Saturn

Terug ▲
 • Hoe monteer ik mijn halogeenlamp?

  Plaats de lamp in het product door de uiteinden in de contactpunten van de lamphouder voorzichtig op hun plek te duwen. 

  Zorg ervoor dat elk uiteinde van de lamp geheel in de lamphouder zit.

  Meer richtlijnen voor de montage van het Saturn-product vindt u hier in het instructie-gedeelte van de productpagina.

 • Hoelang duurt het voordat mijn Saturn lavalamp is opgewarmd?

  De Saturn lavalamp zou binnen drie tot drie en een half uur na het inschakelen moeten gaan werken. Eerst zal hij stalagmieten vormen en daarna ontstaan de stromende lavavormen. Houd er rekening mee dat dit bij nieuwe flessen langer kan duren, maar dit proces zal nadat u hem een paar keer hebt gebruikt, sneller gaan verlopen. Als uw lavalamp gedurende deze tijd niet opwarmt, kan het zijn dat hij op de verkeerde plaats staat of dat de kamertemperatuur te koud is. Mathmos lavalampen moeten uit de buurt van tocht of airconditioning worden geplaatst en bij een kamertemperatuur van 20 tot 24 graden Celsius.

 • Hoeveel weegt de Saturn?

  De Saturn weegt in totaal 24,7 kg. De standaard en de aluminium onderdelen wegen samen 5,7 kg en de fles 19 kg. Belangrijk: De fles dient door twee personen te worden opgetild. Met één persoon aan elke kant tilt u de fles voorzichtig op zijn plek.

 • Hoe groot is de Saturn?

  De Saturn lavalamp is 152 cm hoog, 54 cm breed en 48 cm diep. De spreiding van de benen heeft een diameter van 61 cm.

 • Is er een schakelaar inbegrepen bij de Saturn lavalamp?

  De Saturn is uitgerust met een voetschakelaar die niet veel kracht vergt om te bedienen.

 • Hoe lang is het netsnoer voor de Saturn lavalamp?

  De Saturn is uitgerust met een kabel van 3 meter. Belangrijk: Zorg ervoor dat de kabel het stopcontact kan bereiken zonder te worden uitgerekt of een struikelgevaar gaat vormen.

 • Waar zijn de gleuven in de voeten voor?

  De gleuven maken het mogelijk om het product op een oppervlak te bevestigen mocht dat nodig zijn (bijv. in openbare ruimten). Gebruik hiervoor bevestigingsmateriaal dat geschikt is voor het vloeroppervlak.

 • Zijn de halogeenlampen voor de Saturn niet verboden?

  Deze lampen zijn momenteel vrijgesteld krachtens de nieuwe Britse en EU Eco Design-voorschriften.

 • Kan de Saturn in openbare ruimten worden gebruikt?

  Jazeker. Gelieve een onafhankelijke risicobeoordeling uit te laten voeren, zoals u zou doen met elk elektrisch product in een openbare ruimte.

 • Waarom brandt mijn Saturn lavalamp niet?

  Controleer of uw lamp werkt. Of controleer de integriteit van de zekering in de stekker. Indien u verdere hulp nodig heeft, neem dan hier contact met ons op.

 • Wat is de beste manier om de Saturn te verplaatsen?

  Haal eerst de stekker uit het stopcontact. Til de fles daarna met twee personen voorzichtig uit zijn standaard en zet hem veilig apart. Verplaats daarna de standaard naar uw gewenste plek en plaats samen de fles erop. Sleep nooit met het product, omdat dit de standaard kan beschadigen of doen omvallen.

 • Soms zie ik een blauwe lichtflits van de voetschakelaar afkomen. Is dit wel veilig?

  Ja, dit is volkomen veilig. Wanneer de lavalamp wordt ingeschakeld, komt er weer elektrische stroom op het circuit te staan. Dit kan af en toe een kleine blauwe flits veroorzaken.

 • Waar staat het Mathmos-merk op mijn Rokit?

  Het merk Mathmos staat op een poot.

 • Ik heb het Rokit-glasschild gebroken, heeft u hier een vervanging voor?

  Ja, Mathmos lavalampen hebben een lange levensduur. U kunt hier de vervangende onderdelen kopen.

 • Werkt een Lunar-fles op mijn Rokit?

  De Rokit, iO en de Lunar gebruiken dezelfde flessen en zijn onderling verwisselbaar.

 • Hoe reinig ik mijn Rokit lavalamp?

  De fles dient te worden gereinigd met een glasreiniger en een microvezeldoek. Gebruik alleen een microvezeldoek om de aluminium onderdelen te reinigen.  Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen, omdat dit het product onherstelbaar kan beschadigen.

 • Heeft u een dimmer voor de Rokit?

  De Rokit werkt het beste bij een omgevingstemperatuur tussen 20 en 25 graden en heeft onder deze omstandigheden geen dimmer nodig. Soms, wanneer de omgevingstemperatuur hoger is, kan het beter zijn om het product met een gedimde lamp laten werken. Insteekdimmers voor halogeenlampen zijn verkrijgbaar en kunnen met dit product worden gebruikt.

 • Moet ik het glazen warmteschild erin plaatsen?

  Ja. Dit is een belangrijk veiligheidsonderdeel van het product.

 • Hoelang duurt het voordat mijn Rokit lavalamp is opgewarmd?

  De Rokit lavalamp zou binnen twee tot twee en een half uur na het inschakelen, moeten gaan werken. Eerst zal de lavalamp stalagmieten vormen, en daarna de speciale lavalampvormen. Houd er rekening mee dat het opwarmingsproces bij nieuwe flessen langer kan duren (tot 3 uur), maar dit proces zal nadat u hem een paar keer heeft gebruikt, sneller gaan verlopen. Aangezien de Rokit een lager wattage gebruikt dan de iO, kan de lavastroom er anders uitzien dan bij de iO. Als uw lavalamp gedurende deze tijd niet opwarmt, kan het zijn dat hij op de verkeerde plaats staat of dat de kamertemperatuur te koud is. Lavalampen moeten uit de buurt van tocht en een airconditioning worden geplaatst. De kamertemperatuur dient ten minste 20 graden Celsius te zijn.

 • Ik heb problemen met het vervangen van de lamp

  Zorg ervoor dat de stekker van het product niet in het stopcontact zit en laat de Saturn eerst afkoelen. Op het eerste gezicht lijkt de lamp te lang voor de lamphouder, maar er zit een veer in het contactpunt. Plaats een uiteinde van de lamp op de pen en druk deze zachtjes in. Het andere uiteinde van de lamp kan dan op de andere pen worden geplaatst. Plaats het glazen schild terug.

 • Hoeveel weegt de Rokit?

  De Rokit weegt 12 kg.

 • Hoe groot is de Rokit?

  De Rokit is 665 mm hoog en heeft een doorsnede van 250 mm.

 • Soms zie ik een blauwe lichtflits van de voetschakelaar afkomen. Is dit wel veilig?

  Het is volkomen veilig. Als de spanning contact maakt met het andere deel van de schakelaar, kan dit soms een kleine blauwe flits veroorzaken.

 • Zijn de halogeenlampen die de Saturn gebruikt niet verboden?

  Deze lampen zijn momenteel vrijgesteld krachtens de nieuwe Britse en EU Eco Design-voorschriften.

 • Kan ik elke Astro baby of Telstar fles gebruiken met Evo?

  Nee, gebruik alleen flessen die in de afgelopen twee jaar zijn gekocht. Oudere flessen kunnen te dicht bij de kaars zitten.

 • Hoe lang moet ik wachten voordat ik Evo gebruik?

  Wacht 24 uur of langer voordat u Evo gebruikt. De fles moet voor gebruik op kamertemperatuur komen. Een plotselinge temperatuursverandering kan de fles doen barsten.

 • Hoelang duurt het voordat de fles gaat stromen?

  Het duurt 45 minuten tot 1 uur voordat de fles gaat stromen, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.

 • Welke theelichtjes moet ik gebruiken met mijn Evo?

  Theelichtjes kunnen verschillen in vlamhoogte, verwarmingsvermogen en lontlengte. De grotere theelichtjes met een hoogte van 15 mm werken het beste. Als u een lager theelichtje heeft, dan kunt u proberen om hem hoger te plaatsen door er een munt onder te leggen.

 • Welke flessen zijn compatibel met de Evo?

  Gebruik alleen Telstar of Baby flessen die u de laatste twee jaar bij Mathmos hebt gekocht. Neo flessen hebben een plastic coating die zal smelten, en oudere Telstar en Baby flessen kunnen te dicht bij de kaars zitten.

 • Werken kaarslavalampen ook buiten?

  Ja, maar zoals bij elk onbeschermd kaarslicht, heeft u hiervoor een windstille locatie nodig.

 • Kan ik een Neo-fles gebruiken op de Evo?

  Nee, deze flessen zijn niet geschikt voor dit product.

 • Is de Evo draagbaar?

  Hij kan overal worden geplaatst, maar blijf uit de buurt van brandbare voorwerpen en beweeg hem niet wanneer hij brandt.

 • Kan ik andere kaarsen in dit product gebruiken?

  Nee, hij is alleen ontworpen voor gebruik met een theelichtje.

 • Kan ik geurkaarsjes gebruiken?

  Wij raden dit soort kaarsen niet aan voor dit product.

 • Waarom zie ik luchtbellen en kleine krassen in mijn glazen basis?

  Deze bases worden met de hand geperst uit gesmolten glas, dus elk stuk is uniek. Dit is een natuurlijk en onvermijdelijk onderdeel van het productieproces.

 • Hoe lang moet de lont van het theelichtje zijn voor gebruik?

  Gelieve de lont van het theelichtje af te knippen tot 0,5 cm en naar boven te richten alvorens het aan te steken.

  Een lange pit kan soms een vlam veroorzaken die het flesje kan aantasten.

Space Projector

Terug ▲
 • Hoe groot is het beeld dat de Space Projector produceert?

  De schaal van het bereikte scherpe beeld zal variëren naargelang het effect.Lavalampwielen projecteren scherpe beelden tot 4 meter in een donkere kamer.Alle andere wielen geven een scherp beeld tot 1,5 meter.Houd er rekening mee dat voor een groter beeld een donkere omgeving nodig is.

 • Kan de Space Projector op het plafond of de vloer projecteren?

  De Space Projector kan op het plafond worden gericht door de romp te draaien, maar helaas niet op de vloer.

 • Kan ik een lavalampwiel en een grafisch wiel tegelijkertijd gebruiken?

  Nee, alleen één wiel per keer.U kunt echter wel wielen gebruiken in combinatie met grafische of gekleurde dia's om meer mogelijkheden te verkrijgen.

 • Kan ik vervangende onderdelen voor mijn Space Projector kopen?

  Jazeker.Wij bieden hier vervangingslampen, focus-onderdelen, O-ringen en diadragers aan. Voor alle andere vragen over onderdelen kunt u contact opnemen met onze klantenservice.

 • Kan de Space Projector op een muur worden gemonteerd?

  Nee. De Space Projector is ontworpen voor een platte ondergrond.

 • Kan ik een Space Projector zonder een effect kopen?

  Nee. De Space Projector wordt standaard geleverd met één effect naar keuze. U kunt alternatieve effectenhier ook afzonderlijk kopen.

 • Hoe maak ik het beeld van mijn Space Projector duidelijker?

  Draai aan het doorzichtige plastic focusgedeelte op de voorkant van uw Space Projector om het beeld en de focus aan te passen.Raadpleeg onze video hier als u het niet begrijpt.

 • Er zit iets vreemds in mijn lavalampwiel. Wat is dat?

  Laat het wiel van de Space Projector enkele dagen draaien, ten minste drie uur per keer. Daarna zou dit moeten verdwijnen.Als dit niet heeft geholpen, lees dan onze Richtlijnen voor het Retourneren van Defecte Producten en neem contact op met onze Klantenservice voor ondersteuning binnen de garantieperiode.

 • Mijn Space Projector maakt een vreemd geluid. Wat moet ik doen?

  Zorg ervoor dat uw Space Projector op een vlak oppervlak staat en niet langer dan 6 uur wordt gebruikt.Als het geluid aanhoudt en uw lamp minder dan twee jaar geleden bij ons is gekocht, lees dan onze Richtlijnen voor het Retourneren van Defecte Producten.

 • Ik denk dat mijn Space Projector defect is. Wat moet ik doen?

  Lees eerst deze FAQ door om te zien of uw vraag wordt beantwoord. Zo niet, dan bieden wij twee jaar garantie op alle lampen die rechtstreeks via de Mathmos-website zijn gekocht.Als uw product nog steeds onder de garantie valt, kunt u contact opnemen met onze klantenservice voor hulp.Lees hier onze ‘Richtlijnen voor het retourneren van defecte producten’ door.

 • Kan ik 35 mm-film in mijn Space Projector gebruiken?

  Jazeker.U kunt deze gebruiken in de diadrager, maar houd er rekening mee dat het beeld hierdoor na verloop van tijd kan vervagen.