Hoe lavalampen het internet in het Design Museum te Zürich helpen te versleutelen

Gepost op 14 Februari 2022 door Mathmos

Een van de meest rustgevende en prettige kenmerken van de lavalampen van Mathmos is de steeds veranderende stroom lava-bewegingen. Het blijkt dat dit ook perfect is voor het produceren van de onvoorspelbare hulpmiddelen die nodig zijn voor een sterke computerversleuteling.

Koop een Astro

Over Cryptologie

Een muur van lavalampen versleutelt tot wel 10% van het internet via Cloudflare, een bedrijf voor content en webbeveiliging in San Francisco. Maar hoe versleutelen lavalampen het internet eigenlijk? De versleuteling wordt gecreëerd door middel van momentopnamen van een video van de bewegende lavadeeltjes; elke stroom is namelijk uniek zonder patroon – waardoor er een perfecte versleutelingsformule ontstaat.

Om te illustreren hoe lavalampen voor de versleuteling van internetgegevens worden gebruikt, heeft het Zürich Design Museum een muur van 100 Mathmos Astro-lavalampen gecreëerd als onderdeel van hun Planet Digital Exhibition. Deze tentoonstelling wordt in samenwerking met de universiteit in Zürich georganiseerd en concentreert zich op installaties die de bezoekers uitnodigen om de wetenschap van de digitalisering met al hun zintuigen te ervaren.

Zürich Design Museum

Het Zürich Design Museum was zo vriendelijk om ons 50 tickets aan te bieden waarmee onze Europese Mathmos-fans deze tentoonstelling konden bezoeken. Echter, niet alle Mathmos-fans konden hiervoor naar Zürich komen, dus organiseerden we een giveaway-actie op onze Facebook- en Instagram-pagina’s. Met deze giveaway konden dertig gelukkige winnaars een originele Astro-lavalamp voor hun eigen collectie winnen. De Planet Digital Exhibition loopt tot begin juni 2023.

Het is geweldig dat onze lavalamp, een retro-analoog icoon dat in de jaren zestig werd gecreëerd, nog steeds wordt gebruikt om de technologie in het digitale tijdperk vooruit te helpen. En natuurlijk is het ook fantastisch dat deze lavalampen in de smaak vallen bij de hedendaagse technologiebedrijven; het hoofdkwartier van Google staat ook wereldwijd bekend om zijn creatieve werkomgeving. Google heeft werknemers ook een lavalamp gegeven voor op hun bureau ter bevordering van hun creatieve inspiratie en een mindful werkproces.

Bekijk de volledige Astro-reeks