Mathmos Lavalampen in de jaren 1960 & 70

Edward Craven Walker is de oprichter van Mathmos

Edward Craven Walker was de uitvinder van de lavalampen en oprichter van Mathmos. In 1963 lanceerde hij de eerste lavalamp, de Astro, met een onmiddellijke en blijvende populariteit. ‘Ik denk dat hij altijd populair zal blijven. Hij is te vergelijken met de cirkel van het leven. Hij groeit, breekt, valt neer en begint daarna helemaal opnieuw’, aldus E. Craven Walker.

De Craven Walkers in de jaren ’60

De Craven Walkers bouwden gedurende de jaren ’60 en ’70 een bedrijf op waarbij zij hun eigen lavalampen fabriceerden en wereldwijd verkochten. Edward bleef tot zijn droevige dood in 2000 consultant bij Mathmos. Christine woont nog steeds dichtbij de fabriek in Dorset en heeft onze 50e verjaardagseditie ondertekend.

De cast van ‘Hair’ bezocht de Craven Walkers

De meest controversiële musical van 1968 was ‘Hair’, geïnspireerd door de tegendraadse hippiecultuur en de sexuele revolutie van die tijd. De musical schokte de theaterbezoekers in New York en Londen met een voorstelling over drugs, sexualiteit en naakte scènes. De cast was heel blij met een uitnodiging van de Craven Walkers en bezocht hen thuis in Dorset.

Geweldige Britse excentriciteit

Edward Craven Walker was een man met veel interesses. Zijn vervoermiddelen bestonden o.a. uit een helikopter en een brandweerwagen en hij reed altijd in een Britse Jaguar. Hij was een onderwaterfilmmaker en naturist. Zelf bezat hij een naturistencamping in Dorset en hij toonde een van zijn onderwaterfilms in Leicester Square.

I think it will always be popular. It’s like the cycle of life. It grows, breaks up, falls down and then starts all over again
Edward Craven Walker 1963 -2000