Mathmos X Duran Duran

Gepost op 10 November 2023 door Mathmos

Mathmos X Duran Duran

Mathmos werkte samen met de iconische Britse popgroep Duran Duran om een exclusieve limited edition te creëren voor de 60e verjaardag van de Astro-collectie. Deze samenwerking was de derde in de reeks, na eerdere samenwerkingen met gerenommeerde ontwerpers. Zowel Mathmos als Duran Duran ontlenen hun naam aan de cultfilm Barbarella uit de jaren 1960. De Duran Duran lavalamp was alleen te koop via de Mathmos-website en werd een opvallende favoriet.

Metallic lavalamp van Duran Duran voor Mathmos

De limited edition Astro van Duran Duran heeft een slanke zilvermetallic coating die individueel met de hand op de flessen is gespoten en die de lava verbergt als ze niet wordt gebruikt. Als ze worden aangezet, schijnt de roze lava binnenin door het gemetalliseerde glas, waardoor een fascinerend schouwspel ontstaat. Elke fles is met de hand gesponnen in Groot-Brittannië en de doppen zijn versierd met de handtekeningen van elk van de vier bandleden, Simon Le Bon, Nick Rhodes, John Taylor en Roger Taylor. Een van de vroege logo’s van Duran Duran is geëtst in de gepolijste Astro-basis.

Met een knipoog naar het muzikale erfgoed van de band koos Duran Duran voor een zwart-witte hondentand lead, die gewoonlijk wordt gebruikt om gitaren op versterkers aan te sluiten. Deze keuze wordt vergezeld door een prachtige op maat gemaakte productdoos exclusief voor deze samenwerking, met daarop het retro-logo van de band en afbeeldingen van de band in bijpassend felroze.

“Werken met een van de grootste rockbands aller tijden is een unieke ervaring geweest voor Mathmos, en we hebben genoten van het proces. Van onze gedeelde liefde voor sci-fi tot een wederzijdse passie voor creativiteit, we hebben gewerkt aan het creëren van een echt speciale lamp die de leuke energie oproept die de band brengt in alles wat ze doen.”Cressida Granger, Mathmos MD.

Mathmos X Duran Duran

“Er is iets magisch aan de lavalamp, vandaar dat hij vele generaties modern design heeft doorstaan en algemeen erkend is als een echte klassieker. Eind jaren negentig maakten we een Duran Duran-album in onze studio in Londen, waar verschillende lavalampen de sfeer verhoogden. Voor dit specifieke project richtten we onze lyrische thema’s op de popcultuur en we werden zelfs geïnspireerd om een liedje te schrijven met de titel ‘Lava Lamp’!”Nick Rhodes, Duran Duran medeoprichter en toetsenist

Duran Duran Werk

De uitgebreide discografie van Duran Duran bevat vele hitsingles en veelgeprezen albums, waaronder klassiekers als ‘Rio’, ‘Hungry Like the Wolf’ en ‘Ordinary World’. Duran Duran had zelfs een nummer genaamd ‘Lava Lamp’ op hun Pop Trash album.

Mathmos samenwerking lavalampen

60ste verjaardag wedstrijden

Duran Duran’s samenwerking Astro was een absolute sensatie onder Mathmos verzamelaars en de volgelingen van de band, liefkozend ‘Duranies’ genoemd. Met beide gepassioneerde fanbases die de lavalampen bemachtigden vloog deze speciale editie zo snel de schappen uit dat ze beperkt moesten worden tot één per persoon om meer fans de kans te geven er één te bemachtigen. Alle 600 exemplaren werden binnen een paar uur opgeslokt in heel Groot-Brittannië en Europa. Het was de snelst verkopende lamp van de 60e samenwerking en later boden gretige verzamelaars op edities die meer dan £800 opbrachten op eBay.

Mathmos hield een select aantal exemplaren achter voor archiefdoeleinden en speciale giveaways. Abonnees van de mailinglijst van Mathmos hadden de exclusieve kans om nummer 60 van deze uitverkochte editie te winnen, terwijl Duran Duran-liefhebbers werden getrakteerd op een giveaway via de nieuwsbrief van de band, waarbij de gereserveerde nummers 400 en 500 werden aangeboden aan twee gelukkige winnaars.

Pers

Duran Duran’s samenwerking met Mathmos kreeg media-aandacht in heel Europa en met name een exclusief item in The Financial Times met een interview met Duran Duran op tournee in Amerika.