Mathmos in Poole, VK

Gepost op 10 Maart 2020 door Mathmos

We staan momenteel in het middelpunt van de belangstelling in het museum van Poole vanwege het lokale lichtfestival. Poole is sinds onze uitvinding in 1963 de thuisbasis van Mathmos.

Bekijk de video

We hebben naast andere activiteiten een video voor het museum en het festival Light Up Poole geproduceerd. Deze video gaat over onze afgelopen 56 jaar in Poole. Bekijk de video


De begintijd van de lavalamp in Poole

“Edward Craven-Walker (E.C.W.) zag dat een primitieve vorm van een lavalamp gebruikt werd als eierwekker in The Queens Head pub in New Forest, dichtbij Poole. Hij werd gefascineerd door de beweging van de vloeistoffen en wilde dit idee verder ontwikkelen tot een werkend licht.

Hij werkte er gedreven aan en ontwikkelde uiteindelijk een interessante en fascinerende lava-beweging. Het bedrijf werd vervolgens in september 1963 opgericht en er kwam een kleine werkplaats in Poole, waarin de productie begon met slechts enkele medewerkers. Het eerste patent werd door het bedrijf in 1964 aangevraagd onder de naam van Dave Smith, een medewerker van het team dat korte tijd voor E.C.W. werkte en de eerste methode voor het sluiten van de flessen ontwikkelde.

De eerste gefabriceerde Astro-lampen werden echter geruïneerd toen ze per transporteur werden vervoerd en konden alleen nog maar door ons eigen vervoerder worden geleverd. Dus werd er een oude postkantoorbus aangeschaft die ‘Smokey’ werd genoemd, omdat hij grijs was en er kwam natuurlijk rook uit! Maar deze bus reed wel door het hele land om zijn kostbare lading bij winkels af te leveren.

Naarmate de vraag toenam, werd het dringend noodzakelijk om een lamp te produceren waarin de wasachtige substantie in koude toestand stevig werd, zodat de lampen niet geruïneerd werden tijdens het transport. Dit moest wel in het geheim gebeuren, want er was toen veel sprake van intrige en achterdocht! Het kostte ontzettend veel tijd om verschillende chemicaliën te vinden en te verkrijgen waarmee we konden experimenteren. We hebben een aantal van deze chemicaliën op andere adressen laten bezorgen, zodat de mensen in de fabriek niet wisten wat voor chemicaliën het waren.

E.C.W. was echter vastbesloten om een oplossing te vinden en uiteindelijk heeft hij de juiste formule gevonden. Hij heeft een bepaalde tijd een deel van de formule samengesteld zonder iemand hierover te vertellen. In 1966 hebben we toen meer patenten aangevraagd, meer mensen in dienst genomen, gingen we op beurzen staan, hebben we partners in de VS en Japan ontmoet en meer werkplaatsen op de werf in Poole overgenomen – het begon toen echt te lopen…”