Nieuwe Astro Vinyl lavalamp

Gepost op 20 Augustus 2021 door Mathmos

Onze nieuwe serie klassieke Astro lavalampen uit 1963 is geïnspireerd op vinylplaten. Net als de Mathmos lavalampen hebben vinylplaten de tand des tijds doorstaan en wij vinden dat deze twee veel met elkaar gemeen hebben.

Bekwame Britse ambachtslieden spinnen het aluminium en etsen er groeven in. Vervolgens wordt een glanzende, zwarte anodisering aangebracht om het plaatachtige effect te creëren. De doos heeft een uniek ontwerp en het geweven, zwart-witte zaagtandsnoer is afgeleid van gitaren en versterkers.

Er bestaat zelfs een legende dat een lavalamp in een opnamestudio geluk zou kunnen brengen. Het gerucht gaat dat dit komt doordat lavalampen vroeger als timers zouden zijn gebruikt om te weten wanneer de buismicrofoons genoeg zouden zijn opgewarmd om te worden gebruikt. De legendarische David Bowie werd door Jimmy King in deze opnamestudio met een Astro Baby in actie gefotografeerd.

Lavalampen zijn in het bezit geweest van verschillende muzikanten en door hen gebruikt, zoals Ringo Star, Paul McCartney en Keane. Hierboven te zien met bandleden van de Stereophonics in hun video: Handbags and Gladrags.

Rega is net als Mathmos een historische Britse fabrikant, gespecialiseerd in hifi van hoge kwaliteit. Zie onze Astro Vinyl lavalampen in de gele demoruimte van Rega en hun Planar 2-platenspeler in een van onze foto’s.