Lavalampkunst uit Berlijn

Gepost op 2 Augustus 2022 door Mathmos

Drie in Berlijn gevestigde kunstenaars hebben de afgelopen jaren lavalampen van Mathmos in hun werk verwerkt: Jenna Sutela werkte samen met Mathmos aan een beperkte oplage met lavalampenvloeistoffen, Susi Gleb verwerkte lavalampen van Mathmos in haar kunstwerk en Aliina Kauranne werd geïnspireerd door de lavalampen van Mathmos uit de jaren 90 bij de creatie van haar retro-futuristische werk.

“Baby Magma” door Jenna Sutela

voor de Serpentine Gallery Londen 2022

Een beperkte oplage van 26 handgeblazen lavalampen getiteld “Baby Magma”, gecreëerd door de Finse kunstenares Jenna Sutela die in Berlijn woont. Ze maakten deel uit van het 50-jarige jubileum van de Londense Serpentine Gallery in Hyde Park. Deze kunstwerken werden snel verkocht voor maar liefst £840 per stuk.

“Baby Magma” zijn kleine versies van de collectie hoofden. Deze zijn als onderdeel gecreëerd van Sutela’s werk voor 2019, I Magma, een gezamenlijke opdracht van Serpentine en Moderna Museet. Na uitgebreide tests werden de hoofden met de hand gevuld in de Mathmos-fabriek. Deze hoofden zijn gevormd naar het evenbeeld van de kunstenaar en de titel van het werk is geïnspireerd op de “Astro Baby”-lavalamp van Mathmos.

“De magma of smurrie in de originele lavakoppen werd gebruikt als zaad voor mystieke AI-gestuurde voorspellingen in een mobiele applicatie. Lavalampen hebben een geschiedenis als willekeurige nummergeneratoren, maar in plaats daarvan zocht Sutela naar patronen, tekens en betekenis in de klodders vloeibare kleur in beweging.”

Uittreksel uit de lijst van de Serpentine Gallery; zie hier voor meer informatie.

Meer informatie over kunstenaar Jenna Sutela hier.

“GG Metal Boot, Quartet & Glass Boot” door AliinaKauranne 2022

 voor Gucci

De Finse digitale kunstenares en ontwerpster Aliina Kauranne, ook gevestigd in Berlijn, werd door het iconische modemerk Gucci gevraagd om een kunstwerk te creëren voor hun honderdjarig bestaan. Zij en 29 andere kunstenaars moesten zich hierbij voorstellen hoe de volgende 100 jaar van Gucci eruit zal zien. Voor de creatie van prachtige retro-futuristische kunstwerken liet ze zich inspireren door de digitalisering van de mode en de lavalampen van Mathmos, die zo populair waren in de jaren 90.

Deze kunstwerken werden geveild tijdens Gucci X Super Rare’s Vault Art Space, een cryptokunsttentoonstelling ter ere van het 100-jarig jubileum van dit beroemde Italiaanse modebedrijf.

Meer informatie over Aliina Kauranne vindt u hier.

Gucci Vault Art Space hier.

“Core 02 & 03” door Susi Gelb

 getoond op Frieze Londen 2021

Susi Gelb is een Duitse kunstenares die tussen Berlijn en München woont. Ze verwerkte de lavalampen van Mathmos in enkele van haar recente sculpturen. “Core 02 & 03” zijn sculpturen van aangestampte aarde met een Mathmos Astro lavalamp erin. Aangestampte aarde is een eeuwenoude techniek waarbij aarde en stenen handmatig in lagen worden samengeperst. Gelb gebruikt de gegevens van de lavalampen ook om willekeurige bewegingen voor haar videowerk te creëren. De sculpturen en video werden getoond op de tentoonstelling “Unworlding” van Cédric Fauq op Frieze London in oktober 2021.

Ze heeft ook “Melt 01” geproduceerd, een transparant LED-paneel met een videoloop van lava.

Meer informatie over Susi Gelb vindt u hier.